13 Nisan 2012 Cuma

Kitap İzlenimim: "İtalyanca Aşk Başkadır"

Merhaba!!!

"Kitaplaşalım mı?" Etkinliğimize katılmadıysanız, hemen TIKLAYIN, YORUM BIRAKIN VE KATILIN :) Çok seveceğinize eminim :)

Bugün sizlere öksürükten ciğerlerimin yerinden oynadığı şartlarda yazıyorum. "Beni bu güzel havalar mahvetti.." diyorum Orhan Veli'nin dizesiyle. Aldanmamak lazımmış, kalın montlardan sıkılıp hemen incecik yağmurluklara koşunca bunu anladım :) Neyse, gelen dert bahardan olsun :)

Biliyorsunuz, bir önceki Kitap İzlenimi yazımda Maeve Binchy'den "Aşk ve Çocuk"tan bahsetmiştim. (okumadıysanız buraya tık tık) Sonra Maeve'nin tarzına ve o güzel Dublin'e doyamadığım için dairedeki kitaplığımızda bekleyen başka bir Maeve eseri olan "İtalyanca Aşk Başkadır"a başladım, dün itibariyle o da bitti :)

Kitabımız, Dublin'de Mountainwiew Koleji'nde uzun yıllardır öğrentmenlik yapan ve kolejin müdürünün emekli olmasına istinaden Müdürlük makamının kendisine verileceğini düşünen Aidan Dunne ile konuya giriş yapıyor. Kendi halinde, belki biraz da silik bir tip Aidan Dunne; ama tam anlamıyla bir İtalya hayranı ve İtalyanca konusunda uzman, okulda da Latince derslerini veriyor. Ve olaylar ilerledikçe müdür olamayacağını öğreniyor...

Bir de Nora O'connor var. Nora ise 60'ların sonunda hayatının aşkı İtalyan Mario ile tanışıyor, aynı yerde çalışıyorlar ve birbirlerine aşık oluyorlar. Mario, Nora'ya karşı hep dürüst.. "Ailem Sicilya'da bir köyde yaşıyor, ve benim aynı köyden Gabriella ile evlenmemi uygun görüyorlar her iki aile birden. Ben bu karar karşı çıkamam..." diyor. Ama Nora, bunu göze alacak kadar aşık, ve sevdiği adam uğruna İrlanda'yı terkedip Sicilya'ya, Mario'nun köyüne gidiyor. Köyde İtalyanca "Hanımefendi" demek olan Signora diye hitap ediyor herkes ona ve Nora da bu Signora'yı kendi adı olarak benimsiyor..Kimsenin haberi olmadan, 20 yılı aşkın bir süre boyunca Mario'ya olan aşkı devam ediyor. Bir gün Mario'nun ani ölümüyle de İRlanda'ya geri dönmek zorunda kalıyor...

İşte asıl hikaye Adian ile Signora'nın yollarının Mountainwiew'da Gece Okulunda İtalyanca öğretmeye başlamalarıyla başlıyor ve kurstakilerin tamamının hayatı da bu İtalyanca kursu sayesinde değişiyor, mucizeler gerçekleşiyor...

Okurken beni yine çok çok mutlu eden bir Maeve kitabıydı, okumayanınız kaldıysa okusun derim. Zira ben çok geç kaldım bu kitabı okumak için :)

Bir sonraki Kitap Tanıtımı yazımda görüşmek üzere :)

Koccaman sevgiler hepinize :)

54 yorum:

  1. Maya ya Seda bu kitabı okurken çok sıkılmıstı. şimdi edebi kişiliğinden sıyrıl ve bize doğruyu söyle :P Elif şafak olma :P Mayacan ol bakım :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzum, bak elimi kalbime koyup Mayacan olarak yanıt veriyorum, cidden şahane kitaptı :)))

      Sil
    2. o zaman isteyeyim Seda dan :)

      Sil
  2. :)
    maeve Binchy'nin beğenmeyeceğin bir kitabı olmayacak
    bunu garanti edebilirim sana
    beğenmene çok sevindim
    Eğer bir tavsiye istersen "Yalnız Kadınlar Sokağı" nı oku :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa, DarLa'm söyler de ben okumaz mıyım hiç, en kısa zamanda onu da bulup okucam :)))

      Sil
  3. sen kıtabı ozetlerken bıle hıkayesı etkıledı benı... muhakkak bu kıtabı okumalıyım dedım...
    tsk ederım emegın ıcın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergizim, oku, gerçekten değdiğini göreceksin, girişi böyle güzel geldiyse sana kimbilir tamamını okusan neler hissedersin :)

      Sil
  4. kitabı yıllar önce okumuştum ve İtalyanca öğrenme istediğimin içimde fokurdaması da tam olarak kitabı bitirdiğim döneme denk düşüyor. Diğer kitaplarını okumadım ama bir dönüş yapmak lazım belki de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kendi kendime kuşkulanmıştım, bu kitabı okuyup da İtalyanca öğrenmek isteyen bir ben miyim ki diye, neyse ki yalnız değilmişim, sağol canım arkadaşım :) vaktin olursa da en kısa zamanda dönüş yap, hatta bence "Gizlidir Bütün Aşkar"dan başla :)

      Sil
  5. Bu kitabı yaklaşık 2 yıl önce almış, başından bir kaç sayfasını okumuş ve devamını getirmeden başka bir kitapla değiştirmiştim. Sanırım o zamanlar kitap tercihlerim farklıydı. Ama bu yazıdan sonra okumadığıma yani devamını getirip kitabı bitirmediğime pişman olacağım galiba.

    Ve tekrar geçmiş olsun canım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitaplara başlarken, başta bünyeye alışmakta zorluk çıkarabiliyor, ama devamını getirince de iyi ki bırakmamışım diyorsun :) bende en son Kış Bahçesi'nde olmuştu öyle :) ve, geçmedi, hala burnum musluk gibi :(((((

      Sil
  6. dikkat et aman Maya!
    kışın en çetin olduğu zamanlarda hasta olmaz ama bu havalar hasta etmeye yeter insanı.

    kitabın kapağı ne kadar güzel öyle.o kadar özledimki kitap okumayı bu aralar çok yoğunum okuyamıyorum.yaza kadarda okuyamayacağım sanırım.benim yerimede bol bol oku. :)

    kib.öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook fenayım Sema'cım, atlatamadım hala :((( oysa dikkat de etmiştim ama hiç kar etmedi anlaşılan :(

      Ve evet, kitap kapağı cidden çok hoş, esinti gibi :) anlaştık, senin için de okurum, izlenimlerimi de ona göre yazarım, sen de okuma listeni şimdiden hazırlarsın böylece :) kocaman sevgiler, ben de öptüm çok :)

      Sil
  7. ama ben devamını çok merak ettim sevgili maya :) sana arı maya diyebilirmiyim bu arada ? çok sevdiğim bir çizgi filmi anımsatıyor ismin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamını anlatmıyorum ki okuyacak olanlar etkilenmesin :) canın nasıl isterse öyle seslenebilirsin, hatta ben de sevdim bunu, arı vız vız vız :)))

      Sil
  8. Benim de okuduğum tek Maeve Binchy kitabıdır. Sıcak bir kitap, insan bazen bunalır, pembe şeylere tanık olmak ister ya, o dönemler için uygun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet, sen tam anlatmak istediğim noktaya değinmişsin :))) pembe şeylere tanık olmak :) ağzına sağlık :))))

      Sil
  9. Ben Maeve Binchy ile ilk bu kitapla tanışmıştım. Çok severim kendisini.... Sende okudukça daha çok seveceksin Mayam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet, kesinlikle haklısın, bir Maeve daha bulsam onu da gözümü kırpmam okurum :)))

      Sil
  10. en güzelidir okuduklarımın içinde ;) son yıllarda çıkan kitapları birbirini tekrar gibi geldiği için bu ilklerin tadını alamamıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca'cım bazen yazarların bir eserini öyle içten öyle severek okuyoruz ki, diğer eserlerini okuyunca ilkinde aldığımız hazzı alamıyoruz, yukarında yazmıştım, Kristin Hannah'ın Kış Bahçesinde ben de o yüzden uyum sorunu yaşamıştım :)

      Sil
  11. Bu kitabı teee lisede okumuştum, ondan sonra da gerisi geldi zaten. Maeve Binchy'in bütün kitaplarını sıkılmadan okursun; seni hiç sıkmaz, bunaltmaz ve her kitapta başka bir Maeve Binchy tanırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tully, çok doğru, Maeve'nin her eseri ayrı güzel, hepsinde Dublin var, o Dublin de apayrı güzel ama değil mi? :)

      Sil
  12. Alaçatı dayken almıştım ama kardeşim kaptı elimden henüz okumadım ama filmini izledim..:))Fena değil..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa bak ben de filmi olduğunu bilmiyordum, iyi ki yazdın, vaktim olursa ben de filmini izleyeyim :)))

      Sil
  13. Maeve Binchy'nin kitaplarını ben de keyifle okurum.
    Paylaşımını görünce arşivime baktım, 16 Ağustos 2003'te okumuşum ve minik bir de alıntı yapmışım:) Paylaşmak istedim:

    * Tersine hava kapalı geçer arkadaşları da şu veya bu Yunan adasına gitmeye karar verirlerse veya Türkiye’de hayatın ne kadar ucuz olduğundan söz etmeye başlarlarsa huzursuz olacağı kesindi.

    * 1990’larda bile İrlanda’da boşanmak yasakmış. Sanırım birkaç sene öncesine dayanıyor yasallaşması.

    Aşk ve Çocuk romanını okumadım henüz.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci tespitin kitabı okurken benim de çok ilgimi çekmişti, boşanma yasakmış, sanırım Katolik olmalarından kaynaklanıyor, İrlanda ile bilgilerimiz Maeve sayesinde genişliyor :) Bilgilerle bu yazımı zenginleştirdiğin için ayrıca teşekkürler :) Aşk ve Çocuk'u ise kısa zamanda oku, dost tavsiyesi bak :)

      Sil
  14. Bu aralar elimde biraz agir ilerleyen kitaplar var. Binchy nin kitaplari okuduklarimin ustune iyi gider. heveslendim bak simdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele Bana, Anna Karenina'dan sonra nasıl da iyi gelmişti bilsen :)))

      Sil
  15. Listeye girdi,tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bu bir mutluluk benim için :)

      Sil
  16. lütfen artık bir yumak mutluluğun izlenimini de yazar mısın? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız ne iyi oldu anımsatman, okumuştum ama izlenimini yazmadım, en kısa zamanda halletmeliyim :)

      Sil
  17. bu kitap bana annemin arkadaşı tarafından hediye edilmişti ama ben bir türlü alıp okuyamadım.sıra gelmedi elimdekilerden :)
    ama o kadar güzel tanıtmışsın ki hemen elimdekini bitirip okuyasım geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irosh hiç durma, baharın geldiği bugünlerde ruhuna çok çok iyi gelecek bence :)))

      Sil
  18. canım benim geçmiş olsun.çok dikkat et kendine.
    İtalyanca aşk başkadır... bambaşka bir kitap yıllar önce okumuştum ve signora gibi bende bir yatak örtüsü yapmayı düşünmüştüm bir zamanlar.:))sanki tüm roman kahramanlarını yakıntan tanıyor gibi olmuştum ben . çok güzel yazıyor bu yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeyzey'im çok sağol, burnum koptu silmekten ama hala pek fena :(

      Sen ne kadar hoş bir detay hatırlamışsın, evet Signora ve o efsane yatak örtüsü :) yapsan emenim süper olurdu ve ben de sabrına hayran kalırdım biliyor musun :))) ah Maeve ah, sana hayranım beee :)))

      Sil
  19. Binchy'nin ilk okuduğum kitabıdır. İrlanda aşkımın ilk depreştiği kitap. Öyle severek okumuştumki sonra diğerleri geldi. Seviyorum ben bu yazarın kitaplarını :)

    Ayrıca çok, çok geçmiş olsun Mayam :( havalar sersem ediyor insanı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı'm bizdeki bu İrlanda merakı bir gün tatmin olabilecek mi acaba çok merak ediyorum :) Maeve okumaya devam ettikçe biz daha çoook Dublin'e gitme isteği duyacakmışız gibime geliyor :) Bir de hala geçmedi Aslım ya öksürük de devam ediyor tam gaz :(((

      Sil
  20. Yanıtlar
    1. Ablacım, kaçırma derim :) öpüyorum :)

      Sil
  21. Bence Meave Binchy'nin en güzel kitabı. İlk bu kitapla tanışmıştım kendisiyle, en güzel kitabıyla başlayınca, diğerlerinde de bu kadar iyi bir hikaye bekledim fakat aynı tadı alamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Kitaplık, ben de tam yukarıda yazdım, o duygu bende de çok sık oluyor, niçin diyorum ilk kitaplar böyle güzel olmak zorunda ki :)))

      Sil
  22. MRW: ben de çok severek okumuştum bu kitabı ama uzun zaman geçti üstünden lisedeydim sanırım.. sizin yorumunuzla olayları hatırladım yeniden, güzel oldu walla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski bir dostu görmek gibi değil mi? :)))

      Sil
  23. çok önce okumuştum bu kitabı, sevmiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de üzülüyorum aslında okumak için bu kadar geç kaldığıma şimdi :)

      Sil
  24. Geçmiş olsun MayaM bu aralar hapşır tıksır bişey oldum ben de. Haa bu arada sana olan sevgim İtalyanca da aynı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugy'm biz bu gidişle birbirimize hasta olacağız sanırım canım dostummm :) ikimize de geçmiş olsun, gitsin artık :)))

      Sil
  25. hmmm guzele benzıo okumalı:)
    canım mımledım senı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almaya geleceğim mimimi, sanki bir de ödül var gibi :)

      Sil
  26. İlk okuduğum Maeve Binchy romanıdır, o kadar sevdim ki, sonra da bütün kitaplarını alıp okudum .)

    YanıtlaSil
  27. inanmayacaksın mayacım ama bu yazarın tutkunu olan ben , bu kitabı yarım bıraktım ve bir türlü yeniden elime alamıyorum , belki de bu post tekrar başlamam için bir işarettir ne dersin :D

    YanıtlaSil
  28. bu kitabın filmini izledin mi. nefis nefis. kitaptan daha güzel. sakın kaçırma.
    :)
    italian for beginners.
    :)

    YanıtlaSil