27 Ocak 2012 Cuma

Kitap İzlenimim: "Kış Bahçesi"

Merhaba!!! :)

Dışarıda öyle bir kar yağıyor ki, yürürken beş metre öteyi görmek imkansız :) Geçenlerde dairede yangın merdiveninde sigara içerken, yaşlı bir mesai arkadaşım olan Ragıp Bey'le sohbet ediyoruz, dedim ki "bu sene ömrüm boyunca görmediğim kadar çok karlı bir Ankara gördüm", sonra Ragıp Bey bana bilgece(!) bir gülümseme ile aynen şöyle dedi "bu ne ki hanım kız, ben hatırlıyorum da, 87, yok yok 88 yılı, 21 şubattı hatta, öyle bir kar yağmıştı ki Ankara'ya hayat durdu, felç resmen..."

Sonra hayal gücüm çalıştı, ben de yıllar sonra bir gün bir gence "arkadaşım, bu ne ki, ben 2011 yok yok 2012 kışında, hmmm, sanırım ocağın 27si idi, öyle bir kar görmüştüm ki çok sinirlenmiştim!!!!"  evet çok sinirlendim, çünkü her akşam bakıyorum eve tırmanıyorum yerler normal, her sabah ise yollar kapalı ve servise giderken bacaklarım ayrılıyor :D

Neyse, şimdi size okuyup bitirdiğim Kış Bahçesi romanı izlenimlerimi aktarıyorum :)))

Hani Küçük Mucizeler Dükkanı postumu yazarken (okumak isteyenler burdan buyursun) bahsetmiştim ya, bazı kitaplar beni alır içine, ben sanki onun görünmez bir kahramanı olur, kıyıdan izlerim... İşte Kış Bahçesi'nde bu hisse ilk başta kapılmadım. Hikayeyle ruhum uyuşmadı, nasıl desem ilerleyemedim bir türlü... Sayfalarda boğuştum; ama 200'üncü sayfalara gelince bir hız kazandım, kitap benim için o vakit anlamlı gelmeye başladı ve bir sonraki sayfayı merak ettim...

Romanımız, Meredith ve Nina adlı kızkardeşlerin, babalarının ölümü ile birlikte, ömürleri boyunca onlara hiçbir yakınlık göstermemiş olan anneleri Anya'nın babalarının son isteği üzerine o katı kabuğunu kırıp içindekileri ortaya çıkarmasını, o aralarındaki buz gibi mesafeyi yok etmek için verdikleri uğraşı anlatıyor... Bu mesafe anneleri Anya'nın aslında gerçeğe dayanan bir masalı anlatmasıyla katedilecektir. Ama anneleri bir türlü konuşmamakta, onlarla aralarındaki o uzaklığı korumaktadır... Ama bir yere kadar...

Dediğim gibi, ilk başlarda ısınamadım, ama bırakmayı da düşünmedim. Çünkü yazar Kristin Hannah'ın bir önceki romanı "Ateşböceği Yolu"nu tabiri caizse bir solukta okumuştum, ve hala o romandaki duygu yoğunluğunu anımsadıkça farklı hissederim. Hannah eğer öyle bir roman ortaya koymuşsa, eminim Kış Bahçesi'de bir şans verilmeye değerdir" dedim, okumaya devam ettim, iyi ki de etmişim. Son kısımlarda heyecan tavan yapıyor, ve bir insanlık dramına şahit oluyorsunuz gerçek anlamda...

Neyse, ben fazla bahsetmeyeyim kitap hakkında, ve sizlere kitaptan çok beğenip paylaşmak istediğim birkaç cümle ile bu postu noktalayayım. :)

"Onlar her zaman olayların üstesinden farklı şekillerde gelmişlerdi; o(yani küçük kardeş Nina) ve Meredith. Küçük birer kızken bile. Nina çok sık düşmüş ve tekrar ayağa kalkmıştı. Meredith dikkatli hareket ederek nadiren dengesini kaybetmişti. Nina birşeyleri kırmıştı, Meredith onları bir arada tutmuştu." (bu cümlede nedense kendimi Meredith gibi hissettim, temkin, dikkat ve bir arada tutmak...)
***
"En sonunda Meredith, "Ne olacağını bilmiyorum," dedi. "Sanırım belki aşk öylece... yol olabilir."
Annesi, "Hayır, yok olmaz," dedi.
"Öyleyse nasıl?..
Annesi, "Sıkıca tutunursun," dedi, "ellerin kanayıncaya kadar. Ve yine de bırakmazsın."
***
"Biz kadınlar kendimiz değil başkaları için seçimler yaparız ve anne olduğumuzda biz... çocuklarımız için ne gerekiyorsa ona katlanırız. Onları koruyacaksın. Bu seni, onları incitecek. Senin görevin, kalbinin kırıldığını saklayıp ihtiyaçları olan şeyi yapmak."


Herkese kocaman sevgiler :)

15 yorum:

  1. Kış Bahçesi sonradan açılan romanlardan demek , ben daha okumadım , paylaşımın için teşekkürler canım , sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. hergün yarımşardan gidiş geliş 1 saatlik yolda anca 10-12 sayfa kitap okuyabilen biri olarak ,şimdiki kitabımı bitirince bunu bir denemek lazım diye düşündüm :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de son zamanlarda bıraktım öyle bir kitabı sonra dönüp elime aldım bir de baktım ki kitap benim bırakrıgım yerden sonra heyecanlanmaya baslıyormus :)

    YanıtlaSil
  4. paylaşım için saol :)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. İlginçtir ki ben Ateşböceği yoluna bir türlü verememiştim kendimi , yarım kaldı sonra bir arkadaşıma hediye ettim bayılarak okudu. Sanırım tekrar alıp okumalıyım. Başarılı olursam aklımda olsun Kış Bahçesi .
    Teşekkürler paylaştığın için

    YanıtlaSil
  6. burdada felaket kar vardı canım.yağmurda başladı.yarında ehliyet sınavım var.bakalım napacam.

    YanıtlaSil
  7. Hemen listeye alıyorum bu kitabı okumadım ve anlatımından güzele benziyor alıcam :)

    Kar bugün itibariyle bizde de başladı. Nolur biraz daha yagsın :)

    YanıtlaSil
  8. İkisini de okudum Mayacım, şimdi gerçek renkler diye bi kitabı çıkmış, onu okucam, seviyorum ben bu kadının anlatım tarzını:)

    YanıtlaSil
  9. annem bu kitabı merak ediyordu,ona alıp kendim de okuyabilirim postundan sonra ben de merak ettim:)

    YanıtlaSil
  10. Zaten bir kitap arayışı içindeydim bunu duyduğum iyi oldu senden.. Hemen edinicimm.. :)

    Sevgiler ..

    YanıtlaSil
  11. ha ha ilk kısım çok komik. bi de yangın merdiveninde sigara içmek bütün işyerlerinde oluyor gibi sanki.
    :)

    kitabı bilmiyordum.
    ama mucizeler yazarının bi kitabı daa çıktı. seversin sanırım.
    :)

    YanıtlaSil
  12. sinirlenme mayacım ama bak kar güzeldir :P bizler hatta kardeşim kara öyle hasretizki kardeşimin kar yağsın diye dua ettiğinede şahit olmuşumdur.. :))

    YanıtlaSil
  13. @Zeynep'im, benim için öyle oldu, ya da hafta başında başladığım için pazartesi sendromum kitaba da mı bulaştı bilemiyorum :)) sevgiler çok çok :)

    @Ayamaya'm, olsun 10 olsun 12 olsun, okuyoruz ya, herşeyden tatlı geliyor insana, tavsiye ederim ama, sürüklüyor cidden kaptırınca kendini bu kitap, öpüyorum senii :)

    @Renkli hayat'ım, demek ki umudu kesmeyecekmişiz kitaplardan, sonuna kadar devam :) yine de bazılarına da devam etmek eziyet gibi değil mi? :P sevgiler sanaaa :)

    @Rainbow Gatherer, reca ederim efendim :D

    @Damla, her kitap her bünyede faklı semtpomlara yol açabiliyor, (çok mu tıp dilinde oldu bu ya, oysa tıpçı da değilim :P) yine de okumaya bir şans verilmesi gereken bir kitap bence, dene derim yani :) sevgiler :)

    @Sevda ablacığım, inşallah sınavın güzel geçmiştir :) öpüyorum :)

    @Aslı'm, tavsiyeme değer verdiğin için teşekkürler benden :) kar bugün yağmadı çok mutluyum ben de hehehe :D ama inşallah senin dilediğin gibi sizin o tarafa kar yağmıştır :))) sevgiler :)

    @Bahar ablacığım, çok samimi bir tarzı var değil mi? Özellikle aile bağlarına ve arkadaşlığa dair cümleleri çok çarpıcı geliyor bana da, frekanslarımız birmiş seninle de ne güzel :) öpücüklerimi yolluyorum :)

    @Yıldız'ım, kesinlikle, biz de annemle öyle okuruz, ben alırım okurum sonra sıra ona geçer :) bir ara tozutmuştu, geceleri uyumayıp okurdu filan :) sevgiler :)

    @Kızkardeşim Deryam :) ne güzel oldu böyle seslenmek sana :) ben tanıtımlara devam edeceğim, takipte kal o zaman :) seni de öptüm :)

    @Deeptone, ya fil hafızası budur bence ama, adamı görsen zaten 64 yaşında filan emeklisi çoktaan dolmuş :) aşağı inip içmek zor geliyor ya, ne yapalım yağmur rüzgar demeden bi inada orada takılıyoruz işte :) seveceğim kitapları biliyorsun :) onu da edineceğim zaten, az kaldı, durur muyum hiç ;) sağolasın :)))

    @Sema'cım yapma ya :D vallahi her seferinde diyorum ki "bu sefer etrafa bakıcam manzaradan mutlu olucam ne güzel" filan, sonra dengem kayboluyor, paçalarım çamura kara bulanıyor filan, bizdeki karları size göndersek ne tatlı olurdu ama :))) herkes memnun :))) sevgiler canımm :)

    YanıtlaSil
  14. Kitabı okumadım ama bu aralar böyle hafif kitaplar seviyorum, kafam kaldırmıyor diğerlerini. Elimdekileri 3-5 sayfa ancak okuyorum, bu kitabı da listeme aldım ama :)

    YanıtlaSil
  15. @Sevda'cığım, güzel bir kitap, seni yormaz :))) sevgilerimle... :)

    YanıtlaSil